Dovolenka, zájazdy, ubytovanie, pobyty 2019

Kyklady, Grécko – pobyty, zájazdy, dovolenka

Kyklady-Grecko-Ubytovanie-dovolenka-zajazd

Súostrovie Kyklady, alebo Kykladské ostrovy, sú ostrvy v Egejskom mori medzi Gréckom a Tureckom, a patria Grécku. Najväčším ostrovom súostrovia Kyklady je Náxos. Ku Kykladám patrí 30 väčších ostrovov a ďalej okolo 190 ostrovčekov s celkovou rozlohou 2 528 km².

Počas antiky tvorili tieto ostrovy akýsi kruh okolo posvätného ostrova Délos (kde sa mala podľa legendy narodiť bohyňa Artemis a jej brat Apollón), odtiaľ vzniklo ich meno: grécky Kyklades možno preložiť ako ostrovy v kruhu. Ďalšie ostrovy, nachádzajúce sa mimo tohto kruhu, dostali meno Sporady (grécky Sporades – roztrúsené ostrovy).

Počasie a teplota mora – Kyklady (Naxos)

Sea water temperature

 

Ostrovy sa skladajú predovšetkým z ruly, bridlice a granitu. V Rímskej ére boli Kyklady označované za perlu Helady, ale od rímskych čias sa to zmenilo: dnes sú ostrovy takmer úplne odlesnené, porast je zanedbateľný, v dôsledku toho trpia tiež nedostatkom vody, ich povrch je holý a vyprahnutý.

Kykladská kultúra, ktorá tu existovala v bronzovej dobe, bola založená pravdepodobne národom z juhovýchodného pobrežia Turecka. Z tejto doby (od 3. tisícročia pr. Kr.) sa zachovalo mnoho figúrok a sošiek. Okolo 10. storočia pr. n.l. bolo súostrovie kolonizované jónskymi kmeňmi a počas nasledujúcich storočí prosperovalo. Neskôr však došlo k úpadku a po 6. storočí pr. n.l. zostal významný len už iba ostrov Délos.

Ponuka pobytov – Grécko, Kyklady

 


V 12. storočí tu vládli rôzni rytieri krížových výprav, ktorí v roku 1204 Kyklady venovali Benátkam. Z najväčších a najznámejších ostrovov Kyklád je možné vymenovať nasledujúce: Délos, Melos, Náxos, Mýkonos, Páros, Santorini (tiež Thíra alebo Thera), Sifnos, Sikinos a Sýros.

Vyhľadať najlepšie zájazdy – Grécko 2019

 


Väčšie ostrovy majú malé letiská a lodné spojenie s aténskym prístavom Pireus. Medzi ostrovmi, ktoré sú obývané alebo turisticky zaujímavé, existuje miestna lodná doprava. Kyklady patria k najobľúbenejším turistickým oblastiam Grécka.



Booking.com